„Cazul Magheru” de Mihail Drumeș

… viața e croită pentru fericiri mari și mici. Cele mari sunt rare și se întâmplă când nu te aștepți sau nu se întâmplă deloc. Trebuie să te mulțumești cu cele mici de fiecare zi, care dacă le aduni, fac mai mult decât una mare. 

„Cazul Magheru” este considerat unul din cele mai reușite romane ale lui Mihail Drumeș. Ascunde povestea tânărului Ilarie – inteligent, sensibil, pe alocuri naiv, de o moralitate covârșitoare, îndrăgostit de pian și psihologie, destinul căruia, colorat roz la început, intră în bezna deznădejdii. O evoluție spectaculoasă, de la copilărie până la maturitate.

De ce îmi închipuisem până atunci că omul e intangibil, cu o viață a lui proprie, care nu-i poate fi răpită de altcineva, că adică deține în ființa lui o însușire inatacabilă, nesupusă distrugerii ? Nimeni nu-mi dădea vreo lămurire în această privință, așa că singur îmi înjghebasem această concepție bizară despre viață și om. 

După moartea răvășitoare a iubitei sale se închide „cu durerea sa într-o carapace, unde nu pătrunseră decât tragicii greci și Shakespeare.” Atunci, ia hotărârea de a deveni medic, așa cum consideră că moartea iubitei „nu fusese eroare, ci neștiință, pur și simplu…”

„Adevărul e că tot ceea ce făcea Ilarie  Magheru era în vederea eternității. Infricoșat de neant, voia să trăiască mai multe vieți… De aceea îl frământau proiecte atât de cutezătoare, ca acela de a ajunge un binefăcător al omenirii, pe drumul medicinii”.  Dar, pentru a-și împlini visul, dorind să-și finalizeze studiile în India, are nevoie de bani. Prins în mreaja propriului joc al minții, alături de eroii care se polarizează în jurul său, trăiește experiențe, care îl aruncă între integritate și crimă, păcat și vinovăție, iluzie și luciditate.

„Ucide-l!… răcni altă ființă din mine. Nu da înapoi! A cutezătorilor e lumea! M-am îngrozit. Să ucid? … Da, săvârșisem crima într-un acces de somnambulism.”

I se va demonstra vinovăția sau este doar lucrarea propriei sale imaginații ?

Pretutindeni și oricând amenință moartea, din însuși momentul nașterii. Dar oamenii, până acum n-au învățat nimic din lecția existenței … 

Viața e aspră, oamenii sunt siliți să renunțe la visurile lor, să-și croiască alte visuri pe măsura realității. 

Căci viața e mai bogată decât orice imaginație … 

Este un roman spectaculos și înduioșător, antrenând cititorul în stări contradictorii,  pe parcursul dezlegării acestei intrigi, mai degrabă a sufletului și minții, decât a unei intrigi polițiste. E genul de roman, care te copleșește întru totul, prin limbaj, personaje, poveste, simplitate.

Te invit să descoperi genialitatea scriitoricească a lui Drumeș …

Impresii

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *