„Pavilionul femeilor”

       „Pavilionul femeilor”, scrisă de autoarea americană Pearl S. Buck, este un mic „tratat”, despre o parte din marea lume a femeilor. 

       La prima vedere, te cucerește simplitatea povestirii. Un mod de a scrie limpede, clar, precis. Dar, odată cu apariția dialogurilor, meditațiilor profunde despre iubire, viață, existență, episoadele te seduc. Înțelegi că simplitatea este de fapt iluzorie, iar în spatele ei se află o muncă tenace.

      Doamna Wu, stăpâna unei case de nobili dintr-o provincie din China, în ziua când împlinește patruzeci de ani, hotărăște să se retragă din dormitorul soțului ei, și să-i aducă acestuia o concubină. Odată cu gândul apărut în mintea ei, se ilustrează primele frământări despre diferențele dintre bărbați și femei.

De ce nu lăsase Cerul femeile să trăiască de două ori mai mult decât bărbații, așa încât frumusețea și fecunditatea lor să dăinuie tot atât cât ei și să se piardă doar odată cu moartea lor ? De ce nevoia bărbatului de a-și sădi sămânța trebuie să dăinuie prea mult, în dauna mulțumirii femeii ? 

Rațiunea i-a amintit cât de zadarnice erau asemenea întrebări. Are cineva puterea de a schimba ceea ce a hărăzit cerul ? Acesta prețuiește doar viața și i-a dăruit bărbatului sămânța, iar femeii Pământul. Pământul e din belșug, dar ce folos, dacă lipsește sămânța ?

     Doamna Wu rămâne însă în continuare, capul familiei și administratoarea averii. Cu o putere și atitudine uimitoare, dirijează cu tact întreaga gospodărie, încercând să-și îndrume fii și nurorile să respecte vechile tradiții. Dar, într-un anumit moment, ajunge și ea să le pună la îndoială. După întâlnirea unui preot străin, fratele Andre, față de care ajunge să simtă ceva mult mai profund, aceasta își transformă viziunile, și felul în care vede lumea.

Iubirea există doar acolo unde există și libertate. 

     Este un roman ce evedențiază un personaj feminin puternic, în jurul căruia se perindă în același timp, tulburarea unei societăți tradiționale, aflate în pragul unei schimbări radicale, ca urmare a modernizării și contactului cu străinii.

     Scriitoarea americană reușește să pătrundă în cultura chineză prin detalii, discuții și rolurile țesute priceput.

    O carte, pe care vrei s-o înțelegi, s-o savurezi încet, pas cu pas.  O carte, în care exiști și înveți ce înseamnă atitudinea. O carte, care te inspiră la schimbare.

   Una era ca ea să aleagă o femeie, care s-o înlocuiască și cu totul altceva ca el să aleagă o altă femeie. Se minuna cugetând cît de complicată putea face viața, legătura dintre bărbat și femeie.  

    „Pavilionul femeilor, a fost considerat unul dintre cele mai bune romane ale lui Pearl S. Buck, iar doamna Wu este, poate, cel mai puternic personaj feminin creat de prozatoarea americană.” (Editura Polirom)

Impresii